بتن پارچه ای جدیدترین بتن انعطاف پذیر در بخش ساختمان است. این نوع بتن ( بوم بتنی ) به دلیل فرایند ساخت آسان، ویژگی های انعطاف پذیری بهتر، دارا بودن درجه بالاتری از خاصیت ضد آب و همچنین آسان بودن برای کاربردهای سفارشی می تواند نعمتی برای صنعت عمران و ساختمان سازی باشد. این ساختار بتن می تواند برای محقق شدن اهداف موقت و دائمی ساخت و ساز مفید واقع شود.
به طور کلی بتن پارچه ای ماده ای است که از مواد سرامیکی ساخته شده است و استفاده از آن اهدافی چون مقاومت سازه در برابر آتش را افزایش می دهد.
بتن پارچه ای در مهندسی عمران چه کاربردهایی دارد؟
در ادامه به معرفی کاربردهای بتن پارچه ای در صنعت عمران و ساخت و ساز خواهیم پرداخت.
استفاده از بتن پارچه ای به عنوان محافظ سطوح شیب دار
از بتن پارچه ای می توان به طور موثر برای لایه گذاری در دامنه سدها، جاده ها و خاکریزها به منظور محافظت از آن ها در برابر فرسایش خاک، کاهش مقاومت برشی ناشی از عوامل مختلف و کاهش هزینه های نگهداری استفاده کرد.
کاربرد پارچه های بتنی به عنوان آستر خندق
اصولا خندق ها با بتن پارچه ای پوشانده می شوند تا بدین ترتیب از نفوذ آب جاری به درون آن محافظت کنند.
بتن پارچه ای را می توان به طور موثر و اقتصادی مورد استفاده قرار داد؛ زیرا در مقایسه با روش های معمول هزینه های نصب بتن پارچه ای به عنوان پوشش بسیار کمتر بوده و همچنین زمان کمتری برای انجام این کار لازم است.
استفاده از بتن پارچه ای برای حفاظت از خطوط لوله
بتن های پارچه ای را می توان به عنوان یک پوشش محافظ در برابر خوردگی و نشتی لوله های زیر زمینی استفاده کرد. این محافظ، مقاومتی بسیار عالی در لوله های انتقال آب به منظور مقابله با فشار آب فراهم می کند.
برنامه های کاربردی بتن پارچه ای در معادن
برای محافظت از سطح داخلی معادن می توان به جای پاشش بتن از بتن های پارچه ای استفاده کرد. استفاده از پارچه های بتنی می تواند هزینه را تا 20 درصد کاهش دهد.
کاربرد بتن پارچه ای در سیستم تعلیق گرد و غبار در بالگردها
پارچه های بتنی را می توان به عنوان سیستم تعلیق گرد و غبار در محل فرود هلیکوپترها استفاده کرد؛ چراکه در صورت وجود گرد و غبار در محل فرود بالگردها به دلیل وجود چرخش پره ها گرد و غبار موجود دچار تلاطم شده و در هوا معلق می شوند.
استفاده از بتن پارچه ای در ساخت پناهگاه های قابل استقرار
از پارچه های بتنی مناسب می توان در ساخت یک پناهگاه بتنی با دیوارهای نازک و سبک اما در عین حال قوی و محکم برای استقرار استفاده کرد. برای ساخت چنین پناهگاه هایی تنها به آب و هوا نیاز است.
پناهگاه های بتنی پارچه ای در مقایسه با پناهگاه های معمولی حفاظت بهتر، امنیت بیشتر، صرفه جویی در هزینه و نیاز کمتر به تعمیرات را در دراز مدت ارائه می دهند.
استفاده از بتن های پارچه ای برای کف سازی های مجدد سطوح
بتن پارچه ای را می توان با لنگرهای زمینی محکم کرد تا بدون زحمت برای کفپوش های خیابان ها و پیاده روها سطحی بتنی ایجاد شود و سطوح فرسوده را به سرعت بازسازی نمایند.
خواص بتن پارچه ای چیست؟
ویژگی های بتن پارچه ای به استحکام و خواص فیزیکی آن برمی گردد که در ادامه به بررسی آن ها خواهیم پرداخت.
بررسی خواص استحکامی بتن پارچه ای
استحکام فشاری بتن پارچه ای چقدر است؟
برای بتن های پارچه ای استحکام اولیه بالا مورد نیاز است. طبق آزمون های به عمل آمده، در روز هفتم مقاومت فشاری 38 مگاپاسکال، در روز دهم مقاومت فشاری 40 مگاپاسکال و پس از آن مدول فشاری یانگ 10 روزه، مقاومت فشاری 500 مگاپاسکال را ثبت کرده است.
مقاومت بتن پارچه ای در برابر نیروهای خمشی چقدر است؟
تست خمشی روی بتن پارچه ای، توانایی و مقاومت مواد را در برابر نیروهای خمشی می سنجد. حداقل تنش خمشی 7 روزه 3.3 مگاپاسکال و مدول خمش 180 مگاپاسکال است.
مقاومت سایشی بتن های پارچه ای چقدر است؟
در آزمون مقاومت سایشی به بررسی مقاومت بدنه در برابر سایش می پردازند.
بر اساس آزمون استانداردی که برای محاسبه مقاومت مواد در برابر سایش استفاده می شود، در طی دو هزار دور چرخه مکرر، بتن پارچه ای 60 درصد وزن کمتری نسبت به سنگ مرمر از دست می دهد.
خواص فیزیکی بتن پارچه ای کدامند؟
ضخامت بتن پارچه ای
پارچه بتنی به طور معمول در 3 سایز ضخامت 5 میلی متر، 8 میلی متر و 13 میلی متر موجود است. از نظر تئوری هیچ محدودیتی در ضخامت بتن های پارچه ای وجود ندارد.
ضخامت معمولی می تواند بین 2 تا 15 میلی متر باشد. عواملی که ضخامت پارچه بتنی را محدود می کنند، حفظ توانایی آن برای نفوذ مایع یا آب از طریق آن به سطح زیرین و داخلی مواد برای انجام عمل هیدراتاسیون است.
زمان تنظیم (زمان گیرش) بتن پارچه ای
زمان مورد نیاز از پایان اختلاط تا نخستین سفت شدگی بتن پارچه ای را زمان گیرش می نامند. برای پارچه های بتنی، زمان گیرش اولیه باید بیشتر یا مساوی 120 دقیقه و زمان نهایی گیرش بیشتر یا مساوی 240 دقیقه باشد. پارچه بتنی می تواند 70 تا 80 درصد از مقاومت خود را در 24 ساعت آب رسانی به دست آورد.
تراکم بتن پارچه ای
قبل از هیدراتاسیون بتن پارچه ای، چگالی آن 1500 کیلوگرم بر متر مکعب است و پس از هیدراتاسیون چگالی خشک بین 30 تا 35 درصد در محدوده 2050-1952 کیلوگرم بر متر مکعب افزایش می یابد.
مزایای بتن پارچه ای یا همان بوم بتنی چیست؟
- حمل و نصب بتن پارچه ای بدون نیاز به تجهیزات تخصصی بوده وآسان است.
- لایه های پارچه ای بتنی را می توان با استفاده از ابزارهای دستی اولیه به طول دلخواه برش داد و خطرات مربوط به استفاده از ابزارهای برقی در محیط های پرخطر را از بین برد.
- با اسپری کردن یا غوطه ور کردن کامل آن در آب می توان بتن را با تلاش کمتری هیدراته کرد.
- بتن پارچه ای خیلی سریع سفت شده و در عرض 24 ساعت تقریبا 80 درصد قدرت خود را به دست می آورد. حتی زمان سخت شدن را می توان با استفاده از برخی شتاب دهنده ها در مخلوط بتن خشک کاهش داد.
- بتن پارچه ای بسیار انعطاف پذیر است، می توان آن را با استفاده از ابزارهای ساده طراحی کرد و به راحتی قابل تعمیر است.
- بتن های پارچه ای اثرات خارجی را به دلیل تقویت فیبر ذاتی و طبیعی خود جذب می کنند و ثبات ساختاری بهتری را نشان می دهند.
- بتن پارچه ای در برابر حملات اسیدی و همچنین امواج فرابنفش بسیار مقاوم است و به دلیل وجود مواد سرامیکی آتش نمی گیرد.
- بتن های پارچه ای دارای پوشش PVC هستند که آن را ضد آب می کند.
در یک جمع بندی نهایی به طور خلاصه می توان چنین گفت:
در حال حاضر بوم بتنی یا همان بتن پارچه ای بر اساس ضخامت در سه نوع موجود است که ضخامت هر یک از آنها، کاربرد، خواص و ترکیبات آنها متفاوت است. ضخامت های موجود بتن های پارچه ای 5 ، 8 و 13 میلی متر است.
بتن های پارچه ای به صورت بسته بندی شده در کیسه قرار دارند که حمل و نقل آنها را بسیار راحت کرده و بدین ترتیب برای قرار دادن در محل کار نیز آسان است. همچنین برای استفاده بهتر به همراه کارایی و دوام بالا به حداقل نیروی کار نیاز بوده و بسیار مقرون به صرفه است.
منابع:
https://theconstructor.org/concrete/concrete-cloth-properties-applications-process/17070/